Inhoud

2

3

4

5

6

7

Impressie van de dag

 

Colofon

 

‘Spoedhulp… een vak apart’ is een eenmalige uitgave van de Vereniging Spoedhulp Jeugd.

www.spoedhulpjeugd.nl

 

Dit e-zine is gemaakt door een mediateam van Magazine on the Spot

Redactie: Robin Ouwerkerk en Sabine de Lucht

Eindredactie: Eric Went

Vormgeving: Marjanne Bulk en Loek Weijts

Fotografie:  Edwin Weers

 

www.magazine-on-the-spot.nl

'Haastige spoed vraagt vakkennis

'Zie en bespreek jij wat niemand ziet?

'Jij bent het gezicht van Jeugdhulp'

Rondetafelgesprek: Hoe verder?

Blikken van buiten

Een vak apart

Als programmaleider word ik regelmatig gebeld door ouders op zoek naar hulp. Door een vader wiens puberzoon voorgoed van school is gestuurd, ’s nachts wegblijft en op straat met verkeerde vrienden rondhangt. Door een oma die het niet meer kan aanzien dat haar kleinkinderen inzet van een vechtscheiding zijn. Door een moeder die haar jongste kinderen uit wanhoop in de badkamer opsluit omdat ze zichzelf niet meer vertrouwt…

 

Voordat ik ze op het spoor zet van een van onze leden in hun woonomgeving, laat ik ze vaak even stoom afblazen. Gewoon omdat ik voel dat de stress, paniek, onmacht of het verdriet te groot is om het gesprek snel te beëindigen.

Dan blijken het vaak doodgewone ouders te zijn die als opvoeders de pech hebben dat er teveel tegelijk gebeurt, waardoor draagkracht en draaglast schijnbaar onoverbrugbaar van elkaar wegdrijven. De problemen zijn steevast zo indringend dat ze zonder hulp niet meer op te lossen zijn.

 

Wanneer ik me in hen verplaats, dan zou ik mezelf gunnen dat er vlug een vakkundige hulpverlener zou komen die zonder te veroordelen oog zou hebben voor veiligheidsrisico’s. Een hulpverlener die door mijn schone schijn heen kan kijken zonder me mijn waardigheid af te nemen. En vooral een vakmens dat doorpakt en weet te versterken wat me nog wel goed af gaat.

 

Spoedhulp Jeugd is een vak met ‘Vlug, Veilig, Vaardig en Versterkend’ als onwrikbare  kernwaarden. Een mooi maar ook moeilijk vak, dat je er zeker niet even ‘bij’ kunt doen. Een vak dat je moet bijhouden. En een vak waarin je alleen slaagt wanneer je naast vakkundig ook authentiek bent. Spoedhulp Jeugd is een vak apart!

 

Bellers vertellen me vaak dat zij door vrienden of kennissen op ons spoor zijn gezet. Want Spoedhulp Jeugd had hen ook zo goed geholpen. Dat vind ik mooi en maakt me trots. Waarna ik vol vertrouwen deze mensen in contact breng met de echte vaklui die het verschil bij crisis en spoed weten te maken!

 

Hans Tönjes

Programmaleider Spoedhulp Jeugd

1

2

3

4

5

6

7

8