Spoedhulp Jeugd 2018

En nu?

Heeft de studiedag van de Vereniging Spoedhulp Jeugd jouw idee over de kracht van het informele netwerk veranderd? En: ga jij vanaf morgen nog dingen anders doen? Ofwel: wat was jouw belangrijkste inzicht van vandaag? Zeven reacties van Spoedhulp Jeugd-medewerkers na afloop.

Nelleke de Ley, Juzt:

‘Nooit meer herstellen’

“Ik werk al langer met JIM en weet dat JIM en ASH elkaar niet uit hoeven te sluiten. Andere deelnemers aan de workshop wisten nog niets van JIM. Deze kennisongelijkheid gaf onrust in de zaal en dat is jammer, want JIM is juist zo’n kansrijk concept. Verder heb ik genoten van de lezing over het dierenrijk. Ik heb me voorgenomen om nooit meer iets te willen ‘herstellen’. Je moet niet terug willen naar het oude. Werk liever aan een gezonde nieuwe situatie.”

Sabine Lantinga, NOVO Spoedhulp:

‘Voedend en vrolijk’

“Wij hebben nog een jong team en deze dag zien we als teambuilding. We zijn dan ook expres bij elkaar gebleven. Tijdens de zinvolle workshops hebben we laten zien dat we buiten de kaders kunnen en willen denken en we hebben elkaar verrast met leuke ideeën. Heel voedend en vrolijk allemaal; we gaan vol energie en verhalen weer terug naar Groningen. En die treinreis is lang, maar op het werk hebben we nooit tijd om rustig te kletsen. Vandaag gelukkig wel.”

Mick Bevk, jeugdhulpverlener, Enver (Midden-Holland)

‘Aan het denken gezet’

“Leuk om iemand van buiten de jeugdzorg een presentatie te laten geven. Zo’n inspirerend verhaal, los van je eigen dagelijkse werkveld, zet je echt aan het denken. Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wil ik een andere uitkomst? Dan moet ik ook iets anders inzetten! Logisch natuurlijk, maar soms moet je ‘t kennelijk weer even horen. Het moet allemaal nog even indalen en ik kan nu nog niet zeggen wat ik morgen anders zou moeten doen, maar verfrissend is het zeker.”

Erna van den Berg en Aukje Dekker, Trias Spoedhulp

‘Omgeving vaker inzetten’

“Het mooie van vandaag? Zien dat veel mensen met hetzelfde bezig zijn. Je ontmoet elkaar, wisselt ervaringen uit en krijgt spelenderwijs input om nog efficiënter te gaan werken. Zo’n dag bevestigt bovendien dat het netwerk heel belangrijk is. Een gezin is altijd breder dan de leden ervan. En die omgeving kunnen we veel vaker inzetten. Of dat via een JIM moet? Geen idee. Maar dat we nog bewuster kunnen nadenken over hoe we het netwerk kunnen inzetten, dat staat buiten kijf.”

Najim El Bachiei, Emver:

‘Blijven luisteren’

“Ik ben er heel erg voor om het informele netwerk vaak in te zetten. Want wij gaan na 28 dagen weer weg, en iemand uit het netwerk van de cliënt blijft, dus daarmee verstevig je zijn positie. Duurzaam. Bovendien kan zo iemand best meer meebrengen dan wij ooit voor elkaar kunnen krijgen. Belangrijkste les voor mij: sluit aan bij het gezin, creëer empathie en doe dat door jezelf te blijven en naar het verhaal te blijven luisteren. Soms zitten we zo vast in onze protocollen dat we dat vergeten.”

Sarine Rook, Jeugdformaat:

‘Je weet maar nooit’

“JIM en ASH? Dat lijkt toch geen goede combinatie te zijn, is de boodschap die ik van vandaag meeneem. De tijd ontbreekt simpelweg om in die twaalf uur ASH een goede JIM te vinden. Maar dat neemt niet weg dat ik het idee kan meenemen in mijn achterhoofd. Ik weet nog niet hoe ik het kan toepassen, maar je weet maar nooit. En verder vond ik het stimulerend om na te denken over wat wij in ons vak kunnen met technologie. Apps die hulpverlening laagdrempeliger kunnen maken? Waarom niet?”

Monique Schoofs, Oosterpoort:

‘Net iets kleiner?’

“Wat ik van vandaag meeneem? Dat we het allemaal net iets kleiner moeten maken. Nu stellen we aan het netwerk vaak de vraag hoe dat netwerk kan meehelpen om een bepaald gezin er weer bovenop te helpen. JIM doet het op een ander niveau, individueel en kleinschaliger. De cliënt krijgt dan de vraag: wie is voor jou die ene steunpilaar? Het resultaat: een persoon waar de cliënt altijd naartoe kan. Dat zet mij dus aan het denken. Kan het allemaal net iets kleinschaliger misschien?”