Verbinden en versterken

We schrijven 2005. De bestuurders van Spirit, Lindenhout, Vitree, Cardea en Juzt verbinden hun krachten op zoek naar een interventie naast het bewezen Families First (FF), die meer ruimte biedt voor generieke inzet en geschikt is voor een bredere doelgroep. Het doel is om daarmee, samen met FF, geen kind meer tussen de wal en het schip te laten raken.

We schrijven 2016, en het thema van de jaarlijkse studiedag is ‘Verbinden en Versterken’. De verbinding tussen de initiatiefnemers viert haar 10-jarig bestaan en heet al jaren Vereniging Spoedhulp Jeugd. FF en Ambulante Spoedhulp (ASH) hebben elkaar gevonden en versterkt: FF voor situaties waarin door crisis een uithuisplaatsing dreigt, en ASH voor spoedeisende situaties waarin veel nog niet duidelijk is en waar zorgen over de veiligheid zijn. Verspreid over het land voeren 38 jeugdhulporganisaties Spoedhulp Jeugd uit. Dat gebeurt vaak door hulpverleners die opgeleid zijn voor zowel FF als ASH en het beste van die twee interventies naadloos combineren. Verbinden en Versterken in optima forma…

En dan… We schrijven 2020. Spoedhulp Jeugd is een krachtige methodiek, die uitgevoerd wordt door gezinnen met hun eigen netwerk en in verbinding met de wijkteams en specialisten. Allen in hun kracht en met gebruik van moderne middelen. Met videobellen, games, apps en biofeedback als versterkers van het persoonlijke contact!

Een enkeling herinnert zich de transitie van 2015/2016 nog waarbij de jeugdhulp lijdend voorwerp werd van een politieke polarisatie. Waar het aantal spoedhulpzaken na een kleine dip medio 2015 enorm toenam, met ernstigere problematiek en niet zelden al helemaal vastgelopen gezinnen, waardoor uithuisplaatsing onvermijdelijk was. In de kranten viel te lezen dat dit kwam omdat wijkteams en specialisten niet genoeg samenwerkten.

We kijken vooruit. 2020 begint vandaag al…

Hans Tönjes
Programmaleider Spoedhulp Jeugd

1_DSC9544-HR-HansTonjes.jpg

Colofon

Dit is een uitgave van
Vereniging Spoedhulp Jeugd

Colofon

Dit eZine is geproduceerd door een mediateam van Magazine on the Spot.

Redactie: Robin Ouwerkerk, Saskia Ridder, Marloe van der Schrier
Eindredactie: Margreet Steiner
Fotografie: Sanneke Fisser
Film: Ed Immerzeel
Vormgeving: Lisanne Gottenbos

Verbinden en versterken - 2016