Wat ga jij doen?

reactie_DSC4570-michiel-draaisema-LR.jpg
Grenzen

“Wat mij de ogen opende, waren de regels rondom privacy. Ik moet mijzelf beter in acht nemen. Meer grenzen stellen aan de informatie die ik deel. Aan de andere kant… als je goed contact hebt en goed duidelijk maakt wat je met de informatie doet, kan je dat ondervangen. Nu al probeer ik zo te werken, dat een gezin nooit wordt verrast door wat ik aan de Raad voor de Kinderbescherming vertel.”

Michiel Draaisma, ambulant hulpverlener, Trias


reactie_DSC4504-esther-LR.jpg
Handige tools

“Ik ben altijd op zoek naar tools om in mijn eigen werk te gebruiken. Bij de workshop over echtscheiding moesten we een woordweb maken over scheiding. Dan zie je weer hoeveel verschillende gedachten mensen hierover hebben. Ik heb dat werkblad meegenomen en ga kinderen ook vragen zo’n woordweb te maken. Hierover kan ik met hen in gesprek, maar ik kan het ook met ouders bespreken.”

Esther de Ruiter, crisismedewerker, Altra Jeugdhulp


_DSC4600-fenne-appelman-LR-.jpg
Tekeningen

“Ik ben me er weer van bewust dat bij een crisissituatie de kans groot is dat er sprake is van een trauma. Niet alle cliënten blijven lang genoeg hangen om ze de aandacht te geven die je wil geven, maar het is goed om met alle collega’s samen te bekijken hoe je de tekenen kunt signaleren. In de sessie over echtscheidingen werden tekeningen gebruikt waarmee we ouders inzicht kunnen geven in de situatie van hun kind. Dat ga ik zeker gebruiken in de praktijk.”

Fenna Appelman, gedragsdeskundige crisisafdeling, Parlan


_DSC4627-susan-van-westen-lr--.jpg
Trots

“Het is goed om even een update te krijgen over de nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Naast de hectiek van het dagelijkse werk is ook verdieping nodig, want het is goed om op de hoogte te zijn van randvoorwaarden, zoals de veranderende wet- en regelgeving. De belangrijkste les voor mij was het advies om goed te documenteren. Ik vind het ook fijn om op zo’n dag als vandaag met veel medewerkers Spoedhulp bij elkaar te zijn. We mogen denk ik trots zijn op wat we de afgelopen jaren hebben neergezet. Als ik terugkijk, geeft me dat energie voor de toekomst.”

Suzan van Westen, ambulante Spoedhulp, Jarabee


_DSC4646-LR-Suzan-van-Westen.jpg
We moeten hier wat mee

“Ik vind het een inspirerende dag, waarop een bijzonder saamhorigheidsgevoel hangt. Ik ben twee keer naar dezelfde lezing van Alice Broersma geweest. Ik heb eerst een keer geluisterd maar er zat nog zoveel in, dat ik heel graag nog een keer wilde gaan. Wij moeten goed tegen het licht houden of alles wat we met informatie doen wel mag en kijken waar ruimte ligt om meer met informatie te doen. Sterker nog: ik heb volgende maand een meeting gepland om te bekijken hoe we hier meer vorm aan kunnen geven. We moeten vastleggen wat we doen als professionals en een goede mix creëren ten behoeve van zowel de cliënt als de professional.”

Jenneke Zantingh, unithoofd Spoedhulp Groningen


reactie_DSC4633-adam-voetman--lr--.jpg
Loyaliteit

“Met de instrumenten die ik vandaag heb gekregen kan ik direct aan de slag. Ik moet namelijk een verslag schrijven over een echtscheiding, maar kreeg het verhaal tot nu toe niet krachtig op papier. Nu zie ik duidelijker wat een echtscheiding met een kind doet en dat het vanuit loyaliteit dingen zegt. Terwijl het gaat om de boodschap onder zijn verhaal. Hopelijk gaan de ouders die boodschap beter inzien door mijn verslag en leidt het ertoe dat kind niet meer zo vermalen wordt tussen zijn ouders.”

Adam Voetman, medewerker Spoedhulp Jeugd, Elker Jeugd en Opvoedhulp


Verbinden en versterken - 2016